INTRESSERAD AV GRANNSAMVERKAN?

Grannsamverkan (GSV) handlar om ökad trygghet och att spara pengar mot att göra en liten personlig insats. Grannsamverkan organiseras så att ett antal kontaktpersoner utses för att vara länk mellan de boende och Närpolisen. En kontaktperson har ofta ansvar för 10-12 hushåll i villaområdet. Du kontaktar dina grannar och frågar om de vill vara med i er grannsamverkan och du får god hjälp av en informationsbroschyr där allt står som grannarna behöver veta om vad det innebär.

Dessa broschyrer får du från mig på Närpolisen (4 sidig, lättläst, finns även på flera språk) 

De grannar som vill vara med skriver du upp på en kontaktlista med namn, adress, telefonnummer dag och kvällstid samt mailadress om möjligt. Alla grannar som är med ger du sedan en kopia på denna lista för att kunna nå varandra vid behov.

Kontaktpersonen får även klisterdekaler (4 x 5,5 cm) att dela ut till grannarna i GSV. Dessa fästs på förslagsvis brevlåda, entrédörr, balkong/altandörr samt ev garage/förrådsdörr.

När minst 50% av de boende gått med i grannsamverkan får man även skyltar att sätta upp i området att där pågår grannsamverkan. Skyltarna är 30 x 40 cm. (finns även en större variant att beställa som är 70 x100 cm)

I början av varje månad får kontaktpersonen informationsmail från närpolisen, angående hur det sett ut i området sista månaden vad gäller bostadsinbrott, samt råd och tips om skydd. Denna information förmedlas vidare till grannarna, på ett för området lämpligt sätt! (Ex via mailsändlista / info på ngn intern hemsida i området)

Hur stort område kan man ha som kontaktperson?

Det brukar vara lagom att hantera 10-20 hushåll per kontaktperson. Det optimala är 2 kontaktpersoner som hjälps åt med 20-30 hushåll. Det hela beror ju även lite på hur området ser ut geografiskt. Om man har en mailsändlista till alla hushåll i området så underlättas ju informationsflödet och man kan hantera några fler hushåll än annars.

I vissa områden har man valt att ha en huvudkontaktperson (tex ngn i villaägarföreningens styrelse) som tar emot polisens information och förmedlar vidare till områdets övriga kontaktpersoner.

Om du har frågor om grannsamverkan inom Solgård kontakta Susanne Alfredström tel: 710 00 04

Polisen erbjuder även utbildning till de som ställer upp som kontaktpersoner. Vi meddelar när polisen har nästa utbildning av nya kontaktpersoner för grannsamverkan i Huddinge.

OBS! Du behöver inte invänta en utbildning för att köra i gång i ditt område!

Välkommen med din anmälan eller frågor om du vill veta mer!

Mvh/ Anna Schelin, Brottsförebyggare Närpolisen Huddinge

08-401 74 51, 0733-31 56 75

anna.schelin@polisen.se

Besöksadress: Kommunalvägen 27B